Arutasime suve hakul Eesti Psühhiaatrite Seltsi esinaise dr Anne Kleinbergiga olukorda Ida-Virumaal ning toon välja, millised on võimalused vaimse tervise probleemide korral abi saada.

Esmatasandi vaimse tervise abi korraldus Eestis on peamiselt perearstiabi kaudu. Perearstid on esimesed, kes saavad tuvastada vaimse tervise probleeme ja suunata patsiendid vajadusel edasisele ravile. Perearstid võivad ka ise pakkuda lühiajalist nõustamist ja ravi kerge kuni mõõduka vaimse tervise probleemide korral. Keerulisemate probleemide korral on lahenduseks – e-konsultatsioon psühhiaatrile ning psühhiaatrite ambulatoorse nõustamiste suurendamine.

Lisaks perearstidele on olemas ka töötervishoiuteenused, kus tööandjad saavad oma töötajatele pakkuda vaimse tervise teenuseid. Töötervishoiuteenuste kaudu saavad töötajad nõustamist ja ravi tööga seotud stressi ja muude vaimse tervise probleemide korral.

Esmatasandi vaimse tervise abi korraldus hõlmab ka perenõustamiskeskusi, kus pakutakse pere- ja paarinõustamist ning psühholoogilist nõustamist. Perenõustamiskeskused on suunatud eelkõige peredele ja paaridele, kuid teenuseid võivad kasutada ka üksikisikud. Lisaks on olemas ka vaimse tervise õe teenus, kus spetsiaalselt koolitatud õed pakuvad nõustamist ja ravi kerge kuni mõõduka vaimse tervise probleemide korral.

Sotsiaalministeeriumi toel on olemas kogukonna psühholoogide toetus ja vaimse tervise teenuste pakkumine tervisekeskustes ja kohalikus omavalitsuses. Lisaks on läbi Tervisekassa teraapiafondi võimalik saada kliinilise psühholoogi vastuvõtule.

Esmatasandi vaimse tervise abi korraldus on suunatud eelkõige kerge kuni mõõduka vaimse tervise probleemide korral ning raskematel juhtudel suunatakse patsiendid edasi spetsialiseeritud teenuste juurde

Pikemalt saad lugeda SIIT.