Rääkisin Postimehe 60+ lugejatele kulunud liigestest.

Esimesest valust kuni liigese proteesimiseni võib kuluda üks-kaks või ka 10–15 aastat. Millest see sõltub? See sõltub inimesest: mis tööd ta teeb, kui palju ta liigest koormab, milline on tema geneetiline eelsoodumus, tõdeb perearst Eero Merilind.

Eero Merilind ütleb, et vananedes uut kõhrkude ei teki. Arstiteaduses on küll uusi lahendusi, Šveitsis uuendatakse kõhre ja sellise operatsiooni maksumus on ligemale 100 000 eurot. Vana kõhr eemaldatakse ja pannakse sinna plastkõhr. Sel moel püütakse kõhrkude taastada. „Meil nii kaugele ei minda, vaid hävinud liiges asendatakse ja pannakse metallist kunstliiges. Seega, kui liigesed hakkavad valutama, peaks arsti juurde tulema – patsiendile saab anda suukaudseid rohtusid ning teha hormoon- ja vajadusel kõhre kaitsvaid süste,” kirjeldab perearst. Ravimitööstus pakub valu vaigistavate tablettide kõrval glükoosamiini sisaldavaid suukaudseid ravimeid, aga nende efekt on Merilinnu kogemuse kohaselt väike.

Pikemalt saad lugeda 10. septembri 60pluss.postimees.ee veebilehelt.