Õhtuleht (22.05.2023) kirjutab oma juhtkirjas tervishoiusüsteemi probleemidest. Viimasel ajal on meditsiinisüsteemis tekkinud probleeme tervishoiuteenuste kättesaadavusega. Inimestel tuleb teha pikki sõite, et jõuda arsti juurde, sarnanedes vana vene muinasjutu tegevusega.

Perearstidele on iseloomulikud patsientide liikumised koos nimistuga. Näiteks inimesed peavad sõitma mitu tundi, et pääseda oma perearsti vastuvõtule. Diagnostiliste uuringute ja analüüside jaoks kulub tavapärase poole tunni asemel pool tööpäeva.

Suuremate terviseprobleemide korral on olemas erakorraline meditsiin ja kiirabi, kuid tihti ei peeta neid oluliseks ja soovitatakse pöörduda perearsti poole. Uue perearsti leidmine lähemal asukohal võib olla keeruline, kuna neil võib olla juba täisnimistu.

See olukord tekitab hirme vanemate ja krooniliste haigustega inimeste seas ning viib sageli kiirabi kutsumiseni. Kogu see olukord moodustab lõputu ringi ning tervishoiuteenuste keerulise kättesaadavusega kaasnevad tõsised tagajärjed meditsiinisüsteemi kvaliteedile.

Lahenduseks

on integreeritud ravipiirkonnad, kus piirkonna tervishoiuasutused lepivad kokku, kuidas piirkonnas arstiabi korraldatakse ning vaatavad  üle ressursid  – nii piirkonnas elavad inimesed, meditsiinisüsteemis oleva personali kui ka rahalised võimalused, et pakkuda parimat  arstiabi.