Marii Karell käis eile külas ja filmis “Laseri” jaoks. Ikka ülekaalu ja semaglutiidi teemal. Ülekaalulisel inimesel on täna ravivõimalusteks dieet, liikumine ning bariaatriline kirurgia. Semaglutiid (Ozempic, Wegovy) kütab jätkuvalt kogu maailmas kirgi ja selgitasin, kuidas ravim töötab.

Lõpuks jäime mõttekahvlisse – kui ülekaal põhjustab diabeeti, kōrgvererõhutõbe, infarkte ja insulte, siis kas ravimiga ülekaalu vastu võitlemine annab juurde tervist ja see tuleb ühiskonnale lõppkokkuvõttes odavam või peab ravimi välja tooma ainult siis, kui joon on ületatud ja diagnoos haiguslukku fikseeritud.

P.S. Reedel tuli ka FDA info, et ravimi tarneraskused on lõppenud (vähemalt US).

Kuidas Ozempic siis toimib?

Ozempic (semaglutiid) on ravim, mida kasutatakse II tüüpi diabeedi raviks. See toimib, jäljendades glükagoonilaadse peptiidi-1 (GLP-1) toimet organismis. GLP-1 on soolestikus looduslikult toodetav hormoon, mis aitab reguleerida veresuhkru taset.

Kui Ozempicit süstitakse, seondub see organismis GLP-1 retseptoritega ja stimuleerib insuliini vabanemist kõhunäärmest. Insuliin on hormoon, mis aitab alandada veresuhkru taset, võimaldades glükoosil rakkudesse siseneda, et seda energiana kasutada. Ozempic aitab ka aeglustada mao tühjenemise kiirust, mis võib aidata vähendada pärast sööki vereringesse siseneva glükoosi kogust.

Lisaks insuliinile ja glükoosile avaldatavale toimele võib Ozempic aidata ka söögiisu vähendada ja kaalulangust soodustada. Arvatakse, et see on tingitud selle mõjust hüpotalamusele, ajupiirkonnale, mis aitab reguleerida nälga ja küllastustunnet.

Üldiselt on Ozempic tõhus ravim II tüüpi diabeediga inimeste veresuhkru taseme kontrollimiseks ning see võib pakkuda ka täiendavat kasu kehakaalu langetamiseks ja söögiisu kontrollimiseks. Kuid nagu kõik ravimid, võib see mõnedel inimestel põhjustada kõrvaltoimeid ja seda tuleks kasutada ainult tervishoiuteenuse osutaja juhendamisel.