Vastulause: perearstide raamatupidamisliku tulemi arvestamine kasumina väär! 

Krister Kivi artiklist “Perearstindus on äri, kus keerlevad miljonid eurod” (PM 04.02.2023) jääb ekslikult mulje, et perearsti tegevus on ülikasumlik.

Näiteks kirjutab Postimees, et Tõstamaa perearst Madis Veskimägi teenib oma tegevusega pea 90 000 eurot aastas ning et ta ei ole rahul sellise tervishoiusüsteemiga.

Perearstid on kinni püüdnud mütoloogilise krati, kes eimillestki toodab kulda ja karda?!

Lugedes artiklit edasi tekib ekslik mulje, et perearstid on kinni püüdnud mütoloogilise krati, kes eimillestki toodab kulda ja karda. Artiklis on näitena kirjas ka meie perearstikeskus OÜ Meditiim, mis peaks suutma saja tuhande eurose haigekassa lepingumahu juures hoida palgal 22 meditsiinitöötajat, maksta tagasi suurt pangalaenu ning tasuda samal ajal kommunaalkulude ja elektri eest – ning seda kõigest 33 000 euroga kuus. Iga arvutada oskav inimene saab aru, et see pole võimalik!

Reaalsus pole kaugeltki roosiline

Perearstisüsteemis on kasumid pigem raamatupidamislikud. Foto: Erakogu

Perearstisüsteemis on kasumid pigem raamatupidamislikud. Foto: Erakogu

Perearstisüsteemis on kasumid pigem raamatupidamislikud. Toon näite OÜ Meditiimi näol:

  • Me ehitasime uut tervisekeskust läbi mitme kalendriaasta;
  • 1,1 miljon EUR tuli eurotoetusest;
  • Pangalaenu võtsime 1,2 miljon EUR;
  • Meil on kohustus pakkuda 20.a tervishoiuteenust (kui me seda ei tee, siis maksame trahvi);
  • Tallinna linn meid ei toeta;
  • Meie OÜ on seotud piirangutega, nt ei tohi me küsida visiiditasu;
  • Oleme avatud 8 – 18;
  • Meie arstide nimistud on piimäära lähedal või lõhki.

Me töötame pidevalt, et parandada suhtlust inimestega, olla kättesaadavamad ning võimalikult lühikese ooteajaga neile, kelle terviseseisund seda kiiresti nõuab. Me ootame pikisilmi, et haigekassa hakkaks rahastama paremat kliendisuhtlust: lisaregistraatori, perearsti videokonsultatsioonide ja veebinõustamiste, terviselogistiku (kes aitab inimest tervishoiusüsteemis) ning tervisenõustaja (kes annab nõu, kuidas olla terve ja jääda terveks) finantseerimist.

Väärinfo riivab valusalt perearstide hinge

Praegu ootame haigekassa paikvaatluse tulemusi, mis näitab ehedalt perearsti meeskonna töö mahtu ning vajadust kulumudelit muuta.

Mitu kriisi – koroona, julgeoleku, energia kriis – on tervishoiutöötajad ära väsitanud. Me töötame alamehitatult ning suures perearstide puuduses! Need, kes tööd jõuavad teha, teevad seda palehigis, mistõttu ei vasta raamatupidamisliku tulemi arvestamine kasumina tegelikule rahalisele olukorrale.

Krister Kivi artikli pealkiri mõjub paljudele oma tööd südamega tegevatele perearstidele demotiveerivalt ning riivab valusalt hinge.

Pean kurbusega tõdema, et Krister Kivi artikli pealkiri mõjub paljudele oma tööd südamega tegevatele perearstidele demotiveerivalt ning riivab valusalt hinge.

Lugupidamisega
Eero Merilind