Haiguste tulekut, levikut ning kulgu ei ole võimalik aritmeetiliselt ette ennustada ega pidurdada, kuigi seda koroona ajal prooviti. Enamasti kulgevad viirushaigused puhangutena ning sesoonselt, krooniliste haiguste hulk kasvab eaga ning ühel inimesel võib korraga olla mitu haigust või seisundit.

Arutlusel on olnud kolm varianti, kuidas ja kus peaksid need valvearstikeskused tegutsema.

Minu hinnangul oleks parim, kui tööpäeva pikendavad valvearstikeskused (18.00 – 20.00) ja nädalavahetusel (10.00 – 14.00) tegutseksid suurhaigla juures, näiteks Tallinnas kas Põhja-Eesti Regionaalhaigla või siis mõne Tallinna Keskhaigla juures, kus on laborid ja uuringute võimalus koheselt olemas.

Valvearstikeskusesse broneerib aja perearstinõuande telefon 1220, kes eelnevalt hindab inimese terviseprobleemi vastavalt algoritmidele ja määrab vastuvõtule pääsemise prioriteetsuse.

Eelmisel nädalal tuli välja uudis, et Haigekassa on nõus rahastama valvearstikeskuseid.

Valvekeskuste teema on ka Reformierakonna programmis – leevendame kiirabi ja EMO-de koormust. Loome suuremates linnades valvearstikeskused.

Täpsemalt saab lugeda siit