Tervishoiusüsteemis on 3 suurt komponenti – tervishoiuteenused, ravimid ja töövõimetushüvitised. Nagu kolmnurk – kui kusagil nurga suurust (rahastust) suurendame, seda väiksemaks teised nurgad lähevad. Isegi kui raha juurde panna, siis põhimõte jääb ikka samaks.

Kuidas leida tasakaal?

  1. Haiglareform – (Haiglavõrgu arendukava 2040)  – on kirjas, missuguseid haiglad on mõistlik üleval pidada ja mis oleks vaja reorganiseerida
  2. Tugev esmatasandi arstiabi – hoiab inimesed terved ja vähendab haigla vajadust.
  3. Rohkem personali, IT süsteemid, eneseabistamise internetinõustamine ja videokonsultatsioonid –  aitavad välja selgitada arstiabi saamise kiiruse.
  4. Ravimid – uued ravimid ning süsteemid, mis kompenseerivad haiguse ravi vastavalt haigusele ning nn “rohelise kaardi” süsteem ravimisoodustuse määramisel (astmeline kompenseerimine – nt +1000 EUR aastas edasi kõik ravimid tasuta)
  5. Haigushüvitiste kord üle vaadata ning siduda tööandja ja isikliku rahastamise süsteemid nii, et inimene saaks kiiresti terveks  ja tööle tagasi.

Kuidas leida süsteemi raha juurde – sellest juba mõnel järgmisel korral.

Teemaarenduseks andis inspiratsiooni – Mart Vain: kas ütleme Eesti patsiendile ausalt ära, et nüüdisaegne ravi jääb lähiajal kättesaamatuks?

https://epl.delfi.ee/artikkel/120131394/mart-vain-kas-utleme-eesti-patsiendile-ausalt-ara-et-nuudisaegne-ravi-jaab-lahiajal-kattesaamatuks