Pikalt oodatud pühadeaeg ja aasta viimased päevad on käes. Inimesed teevad enda aastalõpu kokkuvõtteid ja mõtlevad, kuidas aasta möödus ja mida uuel aastal jätkata või teisiti teha.

Mul on hea meel tõdeda, et üha vähem inimesi vajab perearsti nõu pärast (!) jõuluaega, sest et on endale söögi ja joogiga liiga teinud. Vastupidi, üha enam käib minu juures inimesi enne jõule, et oma tervist kontrollida. Nii mehed kui ka naised. Igas vanuses.

Sageli on see talvine pikk pühadeaeg inimestele stressirikas: on vaja käia vanavanemate, ema-isa, ämma-äia, sugulaste, tuttavate jne  juures jõuluõhtusöökidel, mis nõuab aja planeerimist ning teekondade korraldamist. Kuid rammusad jõulutoidud pole minu hinnangul probleemiks – valdav osa inimesi oskab siiski tervisele kahjulikku ülesöömist vältida ning end vaos hoida. Probleem on arsti vaatevinklist pikkade pühade puhul hoopis selles, et inimesed ei võta endale aega olla iseendaga, ei võta aega puhata!

Need perest perre toimuvad jõulurallid võiks jagada pikema aja peale. Nooremad võiksid endale ja oma vanematele lähedastele julgelt ka öelda, et vajavad pärast pikka ja keerulist aastat natuke puhkust. Vanaemad-vanaisad jt sugulased võiks seda arvestada ning mitte teha probleemi sellest, kui lapsed ei saa nende juurde tulla tingimata just jõuluõhtul, vaid tulevad näiteks paar päeva enne aasta lõppu või aasta alguses.

Lõppude lõpuks pole ju konkreetne päev selles pühadeajas tähtis – oluline on, et lapsed külastavad oma vanemaid ning veedavad nendega koos kvaliteetaega.

Jõuluaeg ei pea olema stressirikas

See ongi puhkamise aega. Kuidas puhata? Meeldetuletuseks neile, kes seda enam ehk ei oska. Puhkus see on aeg endale: lugege, jalutage, minge perega metsa jalutama… Tehke asju, mida kiirel tööajal pole mahti olnud teha, ja siin ei mõtle ma remondiga alustamist.

Soovitan – vähendage ka oma sotsiaalseid kontakte, viige need miinimumini.

Soovitan – vähendage ka oma sotsiaalseid kontakte, viige need miinimumini. Võtke endale aega, lülitage välja sotsiaalmeedia ning meilidega ei juhtu ka midagi, kui neid kümme korda päevas ei vaata.

Arstina soovitan kõikidele oma inimestele pühade ajal keskenduda endale ja oma perele. Ning puhata ja koguda (positiivset) energiat. See on vajalik selleks, et kõik kolm – keha, vaim ja hing – oleksid uue aasta väljakutseteks taas valmis. Et uus aasta tuleks nauditav ja oleks meeldejääv.

Häid ja rahulikke pühi soovides

Dr Eero Merilind