Lugesin äsja ERR-ist, et Eesti poisid loevad keskmiselt kuus (!) minutit päevas ja sama vanad tüdrukud pea pool tundi. Jäin mõtlema, et kuidas poisslapsed või üldse lapsed ja noored lugema saada. Jagan allpool neid nippe, mida oma kolme lapse lugemishuvi hoidmiseks kasutasin. Alustuseks aga pisut statistikat.

Poisid loevad 6-8 minutit päevas

10–14-aastased poisid loevad raamatut päevas keskmiselt 6 minutit.

10–14-aastased poisid loevad raamatut päevas keskmiselt 6 minutit.

Uuringud näitavad, et tänapäeval loevad lapsed harvemini kui ükski teine põlvkond ning seejuures nad ka naudivad lugemist vähem. Näiteks Suurbritannia heategevusorganisatsiooni National Literacy Trust korraldatud 2019.a uuringust selgus, et iga päev luges vaid 26 protsenti alla 18-aastastest noortest, kirjutas Statistikaamet oma kodulehel.

Aastail 2019–2021 Eestis korraldatud ajakasutuse uuringu järgi loevad siis kõigist vanuserühmadest vähim  10–14-aastased poisid, päevas keskmiselt 6 minutit. Sama vanad tüdrukud naudivad aga lugemist rohkem – nende lugemise aeg on poistega võrreldes neli ja pool korda pikem ehk 27 minutit päevas. Järgmises vanuserühmas, 15–24-aastaste seas noormeeste lugemise aeg küll veidi pikeneb (8 minutini päevas), ent naiste lugemisaeg väheneb 20 minutini päevas.

Kuidas siis laps ja noor lugema saada?

Rõhutan, et ma ei poolda laste sundimist millegi tegemiseks vastu nende enda tahtmist. Küll aga võin pakkuda mõned soovitused, kuidas julgustada lapsi lugemisarmastust arendama ja lugemist harjumuseks muutma.

  • Leidke raamatuid, mis on eakohased ja köitvad.

    Leidke raamatuid, mis on eakohased ja köitvad.

    Alustage varakult. Hakake oma lapsele ette lugema juba siis, kui ta on väike, juba siis, kui ta on veel imik. Kui need väikesed inimesed saavad vanemaks, jätkake koos lugemist ja tehke sellest igapäevane rutiin.

  • Tehke lugemine lõbusaks. Leidke raamatuid, mis on eakohased ja köitvad. Otsige lugusid, mis köidavad nende kujutlusvõimet: millel on värvilised illustratsioonid või mille tegelased on neile lähedased.
  • Olge ise eeskujuks. Laske oma lapsel näha, kuidas te ise raamatuid loete. Lapsed järgivad käitumist, mida nad näevad oma vanemaid ja hooldajaid tegemas.
  • Andke lapsele valikuvõimalus. Pakkuge erinevaid lugemisvahendeid: näiteks pildiraamatuid, peatükiraamatuid, graafilisi romaane, ajakirju ja ajalehti. Andke neile valikuvõimalusi, et nad saaksid ise valida, mida nad lugeda tahavad.
  • Looge lugemissõbralik keskkond. Seadke sisse hubane lugemisnurk, kus on mugavad istmed, hea valgustus ja raamatuid täis raamaturiiul. Tehke sellest meeldiv ja kutsuv ruum.
  • Muutke lugemine sotsiaalseks. Julgustage oma last lugema koos sõpradega või osalema raamatuklubis. See võib aidata neil uusi raamatuid avastada ja aruteludes osaleda.
  • Premeerige lugemist. Tähistage oma lapse lugemise verstapostide saavutamist positiivse kinnitusega: näiteks kiituse, kleebiste või väikeste tervislike maiuspaladega.
Peamine, pidage meeles, et eesmärk ei ole sundida lapsi lugema, vaid aidata neil arendada lugemisarmastust, mis kestaks kogu elu.